5 keer spelenderwijs opvoeden

Spelenderwijs opvoeden is niet alleen prettig voor je pleegkind. Je wordt er zelf vaak ook gelukkiger van. Van deze 5 opvoedtips krijg je als opvoeder (weer) een glimlach op je gezicht.

Stimuleer eigen initiatief. Als je kinderen de gelegenheid geeft, sta je vaak te kijken hoe hulpvaardig ze zijn. Wil je pleegkind de mixer vasthouden tijden het bakken? Geef hem de kans. Natuurlijk vliegen er zo nu en dan wat kruimels deeg in het rond. Nou en? Laat zien hoe hij de mixer het beste vast kan houden. Vroeg of laat heeft hij de slag te pakken – en hoef jij het niet meer zelf te doen.

Is iets eenmaal uit de gratie is bij je kind? Geef het een andere naam! Voor veel ouders een bekend verschijnsel: je kind vindt een aantal groentesoorten niet lekker. Het woord groente zorgt al voor een definitieve afwijzing. Vermijd dit woord. Noem broccoli bijvoorbeeld ‘groene boompjes’. Grote kans dat hij het nu in ieder geval wil proeven.

Zingen houdt je bezig, maakt je blij, verdrijft nare gedachten, werkt troostend en is zelfs een fantastisch middel tegen angst. Bovendien koste het geen voorbereiding en is het op vrijwel ieder moment inzetbaar: in bad, voor het slapen gaan, tijdens een autorit, alleen, met zijn tweeën of met een groep.


Niets verlevendigt het dagelijks leven en relaties zo als verrassingen. Ontbijt eens met het hele gezin in het ouderlijk bed. Ga samen bij oma belletje trekken. Door samen van ‘niets’ een bijzondere situatie maken, creëer je automatisch een gevoel van saamhorigheid.

Alle kinderen vervelen zich wel eens. En dat is helemaal niet erg. Na verloop van tijd zijn zij de eersten die er last van hebben. En dan bedenken ze zelf vaak de creatiefste spelletjes. Het enige dat je als ouder hoeft te doen (en dat is meteen het moeilijkste): je van verveling zuchtende kinderen verdragen tot dat moment is aangebroken.