Boekentip: Ik ben niet opgevoed

Non-fictie - Goed opvoeden, hoe doe je dat? In 'Ik ben niet opgevoed' heeft orthopedagoog (en pleegmoeder) Minka Jansen haar acht succesfactoren van een strafvrije opvoeding op een rij gezet met speciale aandacht voor pleegkinderen.

Minka Jansen heeft een heldere kijk op dit vraagstuk die ze deelt en per leeftijdsgroep en met gebruik van veel voorbeelden. Het boek leest hierdoor als een soort handleiding.

Haar ervaringen als pleegouder komen aan bod in aparte hoofdstukken over adoptie- en pleegkinderen. Ook hier geeft ze praktische handvatten waarmee je meteen zelf aan de slag kunt bij jouw pleegkind.

Minka Jansen: "Straf en stress horen bij elkaar. Straf maakt dat je als ouder ineens twee conflicten hebt, over het vergrijp en over de straf. Van straf leer je hoe je die straf kunt vermijden, niet hoe je je beter kunt gedragen. Hoe blij we ook met onze kinderen zijn, af en toe kunnen we ze achter het behang plakken. Baby’s die ons nachtenlang bezig houden, kinderen die we van alles willen leren maar die daar niet altijd erg open voor lijken te staan en tieners die alles beter weten en soms een zware wissel trekken op de sfeer in huis.

Het doel is duidelijk, gelukkige sterke kinderen die hun talenten ontwikkelen en die opgroeien tot positieve volwassenen. Hoe komen we daar en hoe komen we daar op een prettige en ontspannen manier. De methode ‚Ik ben niet opgevoed’ gaat uit van acht uitgangspunten. Een respectvolle en positieve benadering. Geen straf en geen stress maar wel structuur. Eigenlijk zoals het in de volwassen wereld ook gaat. Met een flinke dosis humor en vertrouwen in onszelf en in onze kinderen wordt opvoeden weer leuk. Ongemerkt leren de kinderen wat ze moeten leren met als resultaat kinderen die helemaal niet het gevoel hebben opgevoed te worden."

Meer boekentips?