Column: Mooi mens

door Stella (Pleegouderraad Haaglanden)

Ik heb houten billen. Ik zit al de hele dag te schminken. Het is de jaarlijkse familiedag bij JeMagErZijn. Mijn collega zegt dat ze zoete oksels heeft, ze staat namelijk al sinds 11 uur suikerspinnen te draaien en popcorn te poppen. Andere vrijwilligers/vrienden verzorgen de oud-hollandse spelletjes in de hete zon, ze helpen de kinderen aan de knutseltafel en bij de springkussens. Er staan twee chefkoks de hele dag pannenkoeken en tosti's te bakken en een stoere rock&roller speelt lieve kinderliedjes op zijn gitaar. Wat een geweldige dag. En dan komt er een meisje voor me zitten. 

Ze is misschien 10 jaar, bijna te groot om te schminken. Maar ze wil vier letters op haar arm. En glitters. Die vier letters zijn haar drie jongere broertjes en zusje. En haar eigen voorletter. Nu zijn ze bij elkaar. Op haar arm. Nu wel. Hierna gaat ze weer naar haar eigen huis.

Aan het eind van de dag klimt er een klein jongetje op de stoel tegenover me. Wat wil je worden? Hij denkt na. Een draak? Een piraat? Zijn mama staat achter hem en wacht geduldig op zijn keuze. Zeg het maar? Hij kijkt me aan en zegt: Een mooi mens. De beste keuze van vandaag! Ik weet weer waarom ik hou van pleegzorg. 

Want soms vergeet ik het. Soms is het niet eerlijk. Soms is het systeem verrot. Soms is het bijna te zwaar. Maar dat is wat we doen. Kinderen helpen om mooie mensen te worden die houden van zichzelf. Ondanks wat ze denken van zichzelf, door wat ze is ingefluisterd, tegen ze is geschreeuwd of door wat ze mee hebben gemaakt. Pleegouder zijn is een enorme verantwoordelijkheid en het mooiste dat me ooit is overkomen. Dankjewel mooi mensje dat je me daaraan weer herinnerd hebt. 

Stella

Stella is lid van onze pleegouderraad. Meer weten over de Pleegouderraad?