Column: Mooi mens

door Stella (Pleegouderraad Haaglanden)

Ik heb houten billen. Ik zit al de hele dag te schminken. Het is de jaarlijkse familiedag bij JeMagErZijn. Mijn collega zegt dat ze zoete oksels heeft, ze staat namelijk al sinds 11 uur suikerspinnen te draaien en popcorn te poppen. Andere vrijwilligers/vrienden verzorgen de oud-hollandse spelletjes in de hete zon, ze helpen de kinderen aan de knutseltafel en bij de springkussens. Er staan twee chefkoks de hele dag pannenkoeken en tosti's te bakken en een stoere rock&roller speelt lieve kinderliedjes op zijn gitaar. Wat een geweldige dag. En dan komt er een meisje voor me zitten. 

Ze is misschien 10 jaar, bijna te groot om te schminken. Maar ze wil vier letters op haar arm. En glitters. Die vier letters zijn haar drie jongere broertjes en zusje. En haar eigen voorletter. Nu zijn ze bij elkaar. Op haar arm. Nu wel. Hierna gaat ze weer naar haar eigen huis.

Aan het eind van de dag klimt er een klein jongetje op de stoel tegenover me. Wat wil je worden? Hij denkt na. Een draak? Een piraat? Zijn mama staat achter hem en wacht geduldig op zijn keuze. Zeg het maar? Hij kijkt me aan en zegt: Een mooi mens. De beste keuze van vandaag! Ik weet weer waarom ik hou van pleegzorg. 

Want soms vergeet ik het. Soms is het niet eerlijk. Soms is het systeem verrot. Soms is het bijna te zwaar. Maar dat is wat we doen. Kinderen helpen om mooie mensen te worden die houden van zichzelf. Ondanks wat ze denken van zichzelf, door wat ze is ingefluisterd, tegen ze is geschreeuwd of door wat ze mee hebben gemaakt. Pleegouder zijn is een enorme verantwoordelijkheid en het mooiste dat me ooit is overkomen. Dankjewel mooi mensje dat je me daaraan weer herinnerd hebt. 

Stella

Stella is lid van onze pleegouderraad. Meer weten over de Pleegouderraad?

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.