Nieuwe online trainingen voor pleegouders

Gepubliceerd op: 13 november 2018

Als pleegouder van Jeugdformaat kun je online trainingen trainingen volgen die ontwikkeld zijn door de Pleegouderacademie van Augeo in samenwerking met o.a. de NVP en kinderpostzegels Nederland. Het online trainingsprogramma is vanaf 1 november uitgebreid met 3 nieuwe modules. 

Dit betekent dat er nu vijf trainingen beschikbaar zijn die ingaan op herkenbare pleegzorgthema’s en bevatten praktische tips die je direct kunt gebruiken. Heb je eenmaal een account bij de Augeo Pleegouderacademie, dan heb je als je inlogt toegang tot al de trainingen voor pleegouders. Jij bepaalt zelf welke trainingen je wanneer volgt.

Deze trainingen kun je volgen:

Wat is een (on)veilige hechting? Hoe ziet de pleegouder onveilige gehechtheid terug in het gedrag van het pleegkind? Hoe kan de pleegouder een veilige hechtingsrelatie met zijn pleegkind bevorderen? Eigen valkuilen. Handvatten en tips en meer. Deze training gaat over mogelijke oorzaken en uitingsvormen van onveilige hechting en de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Wat is het belang is van gezonde hechting en welk gedrag en welke reacties van pleegouders dragen daar aan bij.
Deze training gaat over de blijvende band tussen pleegkinderen en hun ouders en hoe je als pleegouder, door het erkennen van die band, het pleegkind kunnen helpen zich in het pleeggezin te hechten. De cursus geeft kennis en inzicht over hoe je ruimte kunt geven aan loyaliteit en de eigen identiteit van het pleegkind. Over hoe je het contact met ouders vormgeeft en bevordert, rekening houdt met onmacht van ouders en daarbij ook goed voor jezelf als pleegouder zorgt.
Een uithuisplaatsing brengt voor een pleegkind verlies en dus ook rouw met zich mee. In deze module leer je aan de hand van het verhaal van pleegdochter Jasmijn en pleegmoeder Astrid wat verlies en rouwen inhoudt. Ook netwerkpleegouder Jelliene vertelt waar zij tegenaan loopt in de zorg voor haar broertjes en zusjes. Verder kan je testen wat jouw copingstijl is (jouw manier van reageren op moeilijkheden) en die van je pleegkind. Tot slot krijg je tips hoe je je pleegkind kan steunen.
Een lichte verstandelijke beperking bij de ouder van je pleegkind heeft gevolgen voor zijn of haar ouderschap. En voor de samenwerking tussen deze ouder en jou als pleegouder. Hoe investeer je in wat wel mogelijk is? In deze module krijg je informatie en tips voor deze samenwerking. Je leest een interview over hoe de ouders en pleegouders van Djefano samenwerken en je krijgt links naar extra informatie en video’s over dit onderwerp.
Dit is een module om samen met je eigen kind te doorlopen. Je ontdekt samen hoe de positie van je kind is in jullie pleeggezin en waar je kind eventueel tegenaan loopt. Er zit informatie in over een onderzoek naar wat een plaatsing betekent voor de eigen kinderen en uitspraken van eigen kinderen hierover. Je kan samen een test doen hoe je kind de pleegzorgsituatie beleeft en je krijgt tips van eigen kinderen. Tot slot zijn er nog opdrachten en ervaringsverhalen.

Aanmelden

Ben je nog niet eerder aangemeld voor één van de online trainingen dan kan je dat doen via onderstaande button.

Als je al toegang voor één van de online trainingen hebt aangevraagd, hoef je dus de andere trainingen niet meer aan te vragen. Deze zijn namelijk alle 5 voor je beschikbaar en te vinden in het cursus overzicht op het startscherm zodra je inlogt op Augeo.nl.

Veel leerplezier!

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.