Pleegoudercafe 2021

Geef je snel op, dan ben jij er ook bij! Op woensdag 3 november 2021 organiseert de Jeugdformaat academie opnieuw een pleegoudercafé! Een mooie gelegenheid om in de week van de pleegzorg andere pleegouders te ontmoeten en inspirerende workshops volgen.

Programma

20.00 uur: inloop, koffie en wat lekkers
20.30 - 21.30 uur: workshops naar keuze
21.30 - 23.00 uur: hapje, drankje en ontmoeting

Workshops

 1. Rustig spelen, Lekker slapen
  Hoe zorg je er voor dat je (pleeg)kind met alle drukte in het hoofd rustig kan spelen en lekker kan slapen? Met welke kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken? Helen Schaap is gespecialiseerd in het creëren van een prikkelarme omgeving voor kinderen. Zij vertelt tijdens de workshop welk speelgoed hierbij kan helpen en wat voor (slaap)kamer indeling handig is om goed tot slapen te komen.
 2. Hoe doe jij dat nou?
  Altijd al weleens willen weten van andere pleegouders wat zij meemaken, op weten te lossen, ervaren, lastig vinden, durven, aanpakken, leuk vinden enzovoorts? In deze workshop staat de ‘kletspraatpot’ centraal: een pot vol inspirerende vragen die je kunt stellen aan de andere pleegouders. Uiteraard kan je ook eigen vragen in de pot doen!
 3. En mijn eigen kinderen dan?
  ‘Wat betekent het voor mijn eigen kinderen dat wij pleeggezin zijn? Wat kost het hen? Wat brengt het hen?’
  Bekende gedachten voor jou? Een panel van eigen kinderen van pleegouders zit klaar om jouw vragen te beantwoorden en hun ervaringen te delen over de periode dat hun ouders pleegkinderen in huis hadden.

Reacties op de vorige keer

-‘entourage perfect’- ‘vaker doen’- ‘een pareltje’- ‘fijne uitwisseling’- ‘weer eens écht iets geleerd’ - ‘opgeladen’- ‘kadootje voor mezelf’- ‘daar kan ik verder mee’- ‘wát een herkenning!’-

Wil je erbij zijn? Meld je nu aan

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.