‘Stoute en lieve poppetjes’

Column door Ilse Van Landschoot (Pleegouderraad Haaglanden)

Het is maandag, 12 uur. Ik sta op het schoolplein om onze pleegdochter M. (7 jaar) op te halen. Ze hoeft ’s middags niet naar school. Dan gaat ze naar therapie bij het Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum (HKJ), om aan haar trauma’s te werken.

Geen chocopasta?!

Terwijl we naar de auto lopen vraagt M. wat ik op haar boterhammen heb gedaan. We eten altijd in de auto, zodat we op tijd kunnen zijn. Mijn antwoord is niet wat ze verwacht en gehoopt had. Ik heb voor smeerworst en pindakaas gekozen, zij had toch graag chocoladepasta gehad.

M. gaat goed uit haar dak. Ze gilt en begint hard tegen mij te duwen. Door deze heftige reactie weet ik dat ze het toch weer heel spannend vindt om naar therapie te gaan. Voor mij betekent dat; rustig blijven en de boosheid maar opvangen. Gelukkig komt ze in de auto weer tot rust.

Poppetjes in de vuilniszak

Bij het HKJ gaat M. goed met de therapeute mee en heb ik even tijd om rustig van een kopje koffie te genieten. Na een tijdje word ik geroepen en laat ze zien wat ze getekend heeft. De therapeute vertelt dat er weer veel stoute poppetjes in de vuilniszak zijn gegaan en dat er nog lieve poppetjes bij M. in haar buik zitten. Ik vertel M. dat ik heel trots op haar ben dat ze haar stoute poppetjes weer in een vuilniszak heeft kunnen doen. Wiebelig, maar wel zichtbaar opgelucht, gaan we weer richting de auto.

Tijdens het naar huis rijden is ze stil en vermoeid, ze heeft weer hard gewerkt. Inmiddels stormt het behoorlijk buiten. Een mooie gelegenheid om samen even het hoofd leeg te maken. Heerlijk!

In de avond bij het naar bed gaan vertelt M. dat haar buik goed voelt en dat ze zo blij is met zo'n lieve mama. Lieve schat, wat ben je toch een lieve pleegdochter met veel veerkracht. Ik ben trots op je!

Ik ben Ilse Van Landschoot. 

Samen met mijn man heb ik twee pleegkinderen in huis die chronisch getraumatiseerd zijn. Als POR-lid ben ik nauw betrokken bij het onderwerp traumaverwerking. Ik denk mee over dit thema in de werkgroep bij Jeugdformaat en ga als co-trainer meedoen met de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’.

Jeugdformaat is een samenwerking gestart met het Haags Kinder- en Jeugdtherapeuticum (specialist op het gebied van traumaverwerking) om pleegkinderen met deze problematiek beter te kunnen helpen.

We zijn het onafhankelijk wettelijk verplicht orgaan dat de belangen van u als pleegouder behartigt bij Jeugdformaat én bij andere belangrijke gesprekspartners in Haaglanden, zoals de gemeenten en de gecertificeerde instellingen. Meer weten? Lees verder.