Verslag van Symposium Pleegzorg en Gezinshuizen op 1 juni

door Paula van der Laan en Ingrid van Santen (Pleegouderraad Haaglanden) -

Samen met nog een lid van de Pleegouderraad zijn wij naar Ede afgereisd voor dit Symposium, dat werd georganiseerd door SCEM, Jeugdzorg Nederland, Gezinshuis.com en de Nederlandse Vereniging voor Pleegouders.

Aangezien het 1 juni bijzonder druk was op de weg, arriveerden wij te laat voor de start van het programma. Nadat wij ons hadden aangemeld zijn we met een kopje koffie snel aangeschoven in de goed gevulde zaal en hebben het verhaal van Dhr. Peer van der Helm van het Expertisecentrum Jeugd van Hogeschool Leiden nog mee kunnen maken.

Na nog een kopje koffie ging iedereen naar de sessie waar zij zich bij inschrijving al voor hadden aangemeld. Wel was het jammer dat er bij inschrijving al veel deelsessies voor pleegouders volgeboekt waren. Je kon dus alleen nog kiezen uit deelsessies voor gezinshuizen of subplenaire sessies waarbij veel meer deelnemers aanwezig waren. Wat ons opviel was dat er veel hulpverleners aanwezig waren, veel minder gezinshuisouders en nog veel minder pleegouders. Dit was te zien aan de kleur van de badge die je droeg. 

Sessies
De eerste sessie was een subplenaire sessie en heette: Interventiemarktplaats. Hierbij werden een achttal bewezen effectieve methoden, die bijdragen aan een duurzame plaatsing in een gezinshuis of pleeggezin, in drie minuten samengevat. Daarna kon je bij twee organisaties nog wat uitgebreider vragen stellen of informatie krijgen.

Ik ben gaan kijken bij “Pleegouders versterken in opvoeden”. Dit is een methode die in België wordt gebruikt en nu in Brabant ook wordt toegepast. Deze methode zet in op het positief benaderen van pleegkinderen en niet boos worden. De andere organisatie die zich hier presenteerde was Kompaan en De Bocht met “Slapende honden, maak ze wakker”. Bij Jeugdformaat wordt dit boek tijdens de training 'Zorgen voor Getraumatiseerde kinderen' ook genoemd. Na de sessie was er tijd voor de lunch, daarna volgde de 2e sessie.

Mijn sessie heette “Klimaatonderzoek”, dit was een uitgebreider verhaal van Peer van der Helm - die we in de ochtend ook al gehoord hadden - over het onderzoek naar het leefklimaat in gezinshuizen. Dit was eigenlijk alleen voor gezinshuisouders, maar zoals ik al zei, er was weinig keus. Tijdens de sessie bleek dat dit onderzoek ook gaat plaatsvinden bij Jeugdformaat. 

Na deze sessie was er een gezamenlijke afsluiting die veel indruk heeft gemaakt. Er werd aan de hand van persoonlijke verhalen van aanwezigen door een improvisatietheatergroep een uitbeelding gedaan van dit verhaal, met alleen een rek gekleurde shawls als attributen. Ook werd de uitbeelding soms met zang gedaan, begeleid door een keyboard en een blaasinstrument.

Er werd zoveel passie in de uitbeeldingen gelegd dat menigeen een traantje moest wegvegen. Dit kan ook alleen als er een aangrijpend verhaal is en dat is in pleegzorg niet vreemd. Dit was een mooie afsluiting om mee naar huis te gaan.

Paula van der Laan en Ingrid van Santen
Pleegouderraad Jeugdformaat

Meer lezen? Bekijk de uitgebreide terugblik in Mobiel magazine