Zorgen voor getraumatiseerde kinderen

Doelgroep
Pleegouders
Soort training
Groep
Locatie
Fleminglaan 16, Rijswijk
Training op maat
Niet beschikbaar

Als pleegouder heb je een hele belangrijke rol in de behandeling van een getraumatiseerd kind. De gevolgen van een complex trauma kunnen leiden tot uitputting bij opvoeders, overplaatsing van een kind en andere schadelijke ontwikkelingen voor een kind en zijn omgeving. Voor het herstel van een complex trauma is het belangrijk dat een kind nieuwe, herstellende ervaringen opdoet. Dat gaat het beste in de thuissituatie.

Wat leer je in deze training?

Je leert hoe trauma het dagelijks functioneren van een (pleeg)kind beinvloedt en wat het effect is op de relatie die jij als belangrijke volwassene met hem of haar ontwikkelt. We geven je praktische tools om een kind beter te kunnen helpen, zodat de stress die jij ervaart in de dagelijkse opvoeding vermindert.

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur. We werken met (bijvoorbeeld door jou) ingebrachte voorbeelden van casussen over kinderen variërend in de leeftijd van 0-18 jaar. Alles wat je leert kan direct in de praktijk toegepast worden met behulp van een handboek. 

Over complex trauma

Complex trauma ontstaat als kinderen vanaf zeer jonge leeftijd herhaaldelijk worden blootgesteld aan traumatische gebeurtenissen zoals traumatiserende uithuisplaatsingen, seksueel misbruik, verwaarlozing of huiselijk geweld.

De gevolgen van een complex trauma zijn over het algemeen ernstig en vergaand omdat het de organisatie van de in ontwikkeling zijnde hersenen negatief beïnvloedt. Kinderen kunnen hierdoor moeilijk zichzelf en de ander vertrouwen en hebben o.a. moeite met het reguleren van hun emoties en hun gedrag. Veel van deze kinderen groeien niet op in hun eigen gezin maar wonen een deel van hun jeugd in bijvoorbeeld een pleeggezin.

Lees meer over trauma.

Training maandagochtend

Trainers: Drs. Paola Kuipers (gedragswetenschapper), Carla Verkuil (trainer)
Tijdstip: maandagochtend van 9.30 – 11.30 uur

Data:

19 februari
5, 12, 26 maart
9, 16, 23, 30 april 


Locatie: Croesinckplein 24-26, Zoetermeer

Meld je aan voor deze training

Geen plek beschikbaar? Of komen de data je niet uit?

Vul het formulier in om ons te laten weten wanneer het volgen van de trainingen voor jou het beste uitkomt. Dan nodigen we je uit z.s.m. uit voor een nieuwe training.