Helpen herinneren
Gepubliceerd op: 14 augustus 2016
We willen allemaal weten waar we vandaan komen: waar we geboren zijn, waar we naar school gingen, wie onze ouders zijn en wie onze vrienden waren. Dit is essentieel voor het ontwikkelen van onze identiteit. Voor veel pleegkinderen is het vinden van antwoord op deze vragen niet gemakkelijk.
Vooral pleegkinderen die van jongs af aan op verschillende plekken en bij verschillende mensen hebben gewoond, weten vaak niet meer hoe hun verleden precies in elkaar zit. Wat gebeurde in de periode in dat pleeggezin? Hoe was het in dat internaat?
Verwarrend verleden
Ook begrijpen pleegkinderen niet altijd waarom ze naar een pleeggezin moesten of waarom ze in een internaat woonden. In plaats van een ordelijk achtergrondverhaal is hun verleden vaak verwarrend. Soms hebben ze zelfs geen enkel beeld van hun ouder(s).
Levensboek helpt
Om kinderen te helpen gebeurtenissen uit hun verleden te plaatsen en begrijpen, kun je met je pleegkind een Levensboek maken.
Een Levensboek is een boek of zijn meerdere boeken gevuld met gegevens, foto’s en tekeningen. Het boek verhuist met het kind mee en wordt steeds aangevuld. Op deze manier weet het kind wat er gebeurd is en wanneer. Het boek geeft houvast, zelfs als er onprettige gebeurtenissen in staan.
Het maken van een Levensboek kan het kind helpen om zich los te maken van leed en verdriet en helpen om verder te gaan. Als het verleden een plek heeft, kan het kind zich bovendien makkelijker hechten aan pleegouders. Je pleegzorgbegeleider kan je helpen met het maken van een Levensboek voor je pleegkind. Sommige kinderen hebben bij de plaatsing al een Levensboek bij zich.
Wat kun je als pleegouder nog meer doen?
Wees zo eerlijk mogelijk over de achtergrond van je pleegkind. Zodra het kind eraan toe is, kun je meer vertellen over zijn verleden of het kind helpen met het ophalen van herinneringen. Heeft je pleegkind vragen over het verleden? Probeer antwoord te geven. Vind je dit lastig, bijvoorbeeld omdat er vervelende dingen zijn gebeurd? Overleg dan met je pleegzorgbegeleider.