Boeken

Op deze pagina vind je tips voor boeken over pleegzorg en thema's die interessant zijn voor pleegouders en pleegkinderen. Heb je zelf een tip? Laat het ons weten!

Ollie en het kronkeldier (vanaf 7 jaar)

Ollie is bang. Bang voor de zee, die zijn ouders van hem heeft afgenomen. En bang voor de liefde van zijn pleegouders. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel.


Lees meer


Je hoeft niet te kiezen (4 tot 7 jaar)

Je hoeft niet te kiezen is voor pleegkinderen, andere kinderen in een (nieuw) pleeggezin en klasgenoten van pleegkinderen. Dit boek geeft inzicht in het leven van pleegkinderen en brengt vanuit alledaagse gebeurtenissen de zoektocht naar identiteit en loyaliteit (bij wie hoor ik) in beeld.


Lees meer

Een klein leven - Hanya Yanagihara

Woede-uitbarstingen, niet praten, zelfbeschadiging en keer op keer slechte relaties aangaan. Gedrag van getraumatiseerde kinderen kan extreme vormen aannemen. Als pleegouder is het soms moeilijk dit gedrag te begrijpen. De roman 'Een klein leven' biedt je de kans om in het hoofd te kruipen van een getraumatiseerd kind.

Lees meer.

Ik ben niet opgevoed - Minka Jansen

Goed opvoeden, hoe doe je dat? In 'Ik ben niet opgevoed' heeft orthopedagoog (en pleegmoeder) Minka Jansen haar acht succesfactoren van een strafvrije opvoeding op een rij gezet met speciale aandacht voor pleegkinderen.

Lees meer.

Oei, pleegmoeder. Pleegzorg in 30+1 gedichten

In 'Oei, pleegmoeder' zetten pleegouders, pleegkinderen en andere dichters in rake bewoordingen neer waar deskundigen dikke boeken over hebben geschreven.

Lees meer.