Suïcidepreventie training voor pleegouders en gezinshuisouders
Gepubliceerd op: 26 november 2024
Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen is er een suïcidepreventie training voor pleegouders en gezinshuisouders ontwikkeld. In deze training leren gezinshuisouders en pleegouders hoe zij de suïcidale gedachten van hun pleegkind beter met hen bespreekbaar kunnen maken, hoe zij zelfverzekerd en consistent kunnen handelen, en hoe zij hun pleegkind kunnen helpen om meer weerstand tegen deze gedachten te bieden.
Deze training is uniek: nog niet eerder is er in Nederland een uitgebreide suïcidepreventie training gemaakt gericht op gezinshuisouders en pleegouders. Wij kunnen mededelen dat de eerste trainingsgroepen inmiddels gevormd zijn en dat deze in de week van 11 en 18 november zullen starten!
Verder willen wij dit jaar nóg een trainingsgroep laten starten. Voor deze trainingsgroep willen wij een extra oproep doen: Binnen deze trainingsgroep zijn er op het laatste moment drie plekken vrijgekomen. Daarom zoeken wij op korte termijn gezinshuisouders en pleegouders die willen deelnemen aan deze training. Dus bent u gezinshuisouder of pleegouder en heeft u momenteel te maken met een pleegkind die last heeft van suïcidale gedachten? Of heeft u een sterk vermoeden dat dit speelt? Of kent u een pleeggezin of gezinshuis die mogelijk baat kan hebben bij deze training?
Dan komen wij graag met u in contact. Aanmelden kan via k.setkowski@rug.nl of 06-12869214.
De oudertraining bestaat uit vier dagdelen, vindt online plaats, is kosteloos te volgen en is SKJ-geaccrediteerd. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt u onze webpagina bezoeken https://www.rug.nl/gmw/pedagogical-and-educational-sciences/research/onderzoek-suicidepreventie-training/aanmelden-onderzoek/
Waarom deze training?
Pleegjongeren hebben vergeleken met andere jongeren drie tot vier keer vaker last van suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag. Binnen gezinshuizen en pleeggezinnen wordt nog relatief weinig over dit onderwerp gesproken. Wanneer er wel over dit thema wordt gesproken, leidt dit vaak nog niet tot het gewenste resultaat. Wij willen hier verandering in brengen. Daarom is vanuit de Rijksuniversiteit Groningen dit nieuwe onderzoeksproject bedacht. Eén van de belangrijkste doelen van dit project is om te onderzoeken of deze training effectief is. Om dit goed te kunnen onderzoeken, zullen wij aan alle deelnemende gezinshuisouders en pleegouders vragen of zij en hun pleegkind op vier verschillende momenten een vragenlijst willen invullen.
Zoek je direct hulp voor iemand die zelfmoordgedachten heeft, neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan 24/7, gratis en anoniem door te bellen naar 0800-0113. Chatten kan via www.113.nl.