Twee leden van de POR kregen bezoek van de wethouder

Gepubliceerd op: 08 december 2023

Twee van onze POR leden kregen in de week van de Pleegzorg bezoek van wethouder Van der Meer uit Zoetermeer. Het gezin van Lisa en David vangt sinds 2005 pleegkinderen op. Zij hebben op dit moment 8 kinderen thuis wonen, waarvan 6 pleegkinderen. 

Lisa: “De meeste gezinnen vangen één pleegkind op, of twee. Wij werden gevraagd om meerdere kinderen uit één gezin op te vangen. Die wil je dan graag bij elkaar houden, want er verandert al zoveel voor een kind als het niet meer bij de eigen ouders kan wonen.”
Wethouder Van der Meer gaf aan dat zij het erg belangrijk vindt dat kinderen die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen, wel zo veel mogelijk in een thuissituatie kunnen opgroeien. “Dat is belangrijk, want het vormt de basis voor hun verdere leven. In onze regio zijn er verschillende pleegzorgorganisaties actief zoals o.a. Jeugdformaat. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van pleegzorg en in Zoetermeer dragen zij gezamenlijk zorg voor 156 pleeggezinnen.”
Lisa en David doen de pleegzorg vanuit hun hart. Lisa: “Het is geweldig om te zien hoe een kind zijn draai vindt na een moeilijke tijd. Dat geeft veel voldoening!”. Maar het is soms een grote uitdaging. De pleegkinderen hebben vaak een rugzakje en hebben veel meegemaakt, maar voor Lisa is het grootste probleem om de organisatie rond te krijgen. Dit komt o.a. doordat er bij hen kinderen uit verschillende gemeenten wonen, terwijl alle contact verloopt via de gemeente waar ze vandaan komen. Dat geeft vaak problemen, omdat de gemeenten onderling niet samenwerken en allemaal andere regels en potjes hebben. De wethouder zou graag een centraal aanspreekpunt binnen de gemeente hebben, zodat pleegouders sneller geholpen worden en de administratieve rompslomp voor hen minder wordt.

POR bij themabijeenkomst Pleegzorgmedewerkers
Op 28 november jl. waren twee van onze POR leden, Shirley en Monique, aanwezig bij de themabijeenkomst voor pleegzorgmedewerkers van Jeugdformaat. Zij hebben de medewerkers uitgedaagd om hun visie te geven op het werk van de POR. Ook hebben ze gevraagd om de nieuwe folder van de POR te verspreiden in hun netwerk.

De POR zoekt nieuwe leden
Heb je interesse in het werk van de pleegouderraad? Je bent van harte welkom om aan te sluiten. We komen hiervoor graag met je in contact. Voor meer informatie kun je mailen naar POR@jeugdformaat.nl en/of onze nieuwe digitale folder lezen op de website van Jeugdformaat (flyer).

Namens de pleegouderraad 
Monique van Noort 

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.