Wijzer over pleegzorg, sterker als pleegouder

Gepubliceerd op: 27 augustus 2021

Pleegzorg.nl is het online platform voor de pleegzorg. Een samenwerking tussen Jeugdzorg Nederland, de aangesloten pleegzorgorganisaties en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP).

Wat is pleegzorg.nl?

Platform voor versterking van pleegouders en pleegzorg
Pleegzorg.nl is het online platform voor de pleegzorg. Om pleegouders te versterken in hun rol. Om geïnteresseerden kennis te laten maken met pleegzorg. En om professionals te ondersteunen in hun werk, met betrouwbare kennis en handige verwijzingen.

Wat kun je op pleegzorg.nl?

Op pleegzorg.nl kun je: 

 • informatie over pleegzorg vinden in de bibliotheek 
 • leren via trainingen, workshops, e-learning en meer
 • andere pleegouders ontmoeten in de besloten community. 

Met een account kun je aangeven wat je interesses zijn. Zo kunnen we je tips geven voor informatie die je misschien interessant vindt. Zoals aanbevolen artikelen in de bibliotheek. Om toegang tot de community aan te vragen, heb je ook een account nodig

 • Informatie over pleegzorg
  De bibliotheek is openbaar voor iedereen. Hier kun je lezen over tientallen pleegzorg-onderwerpen. Alle informatie is gecheckt door experts. Daarnaast ontwikkelen we leercontent voor pleegouders, samen met deskundigen.
 • Gids met leeractiviteiten
  In de gids vind je een groeiend overzicht van trainingen, workshops, e-learning, lezingen en meer. Iedereen kan het aanbod doorzoeken, maar de activiteiten zijn vooral bedoeld voor pleegouders.
 • Community voor pleegouders
  Speciaal voor pleegouders is er in de besloten omgeving een community. Hier kun je een gesprek starten, reageren op anderen, verhalen delen en iemand een persoonlijk bericht sturen. Wil je als pleegouder toegang tot de community? Dan moet je dit aanvragen. Hiervoor heb je een account nodig.
 • Team en organisatie
  Een team van specialisten zorgt voor dagelijks beheer van pleegzorg.nl. De organisatie van pleegzorg.nl is een samenwerking voor en door de pleegzorg. Het platform is een resultaat van het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’.
Maak gratis account aan
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.