Pleegoudercafe

Op 13 november opent het Steckcafé haar deuren als pleegoudercafé. Een mooie gelegenheid om andere pleegouders te ontmoeten en inspirerende workshops te volgen.

                                                                                             

Er is een divers aanbod aan workshops:

1. Jeugdstem ook voor jou!
De vertrouwenspersonen van Jeugdstem zijn er ook voor pleegouders en pleegkinderen. Volg de workshop van Irma en  Marzia van Jeugdstem en zij vertellen je van alles over hoe Jeugdstem jou en je pleegkind kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld als je vragen en/of klachten hebt over bijvoorbeeld procedures, de pleegzorgvergoeding, rapportages over jouw pleegkind, of over het contact met de hulpverlener, jeugdbeschermer of pleegzorgbegeleider.  Zowel als het gaat over de pleegzorginstelling, de gecertificeerde instelling (die de jeugd-beschermingsmaatregel uitvoert of de voogdij heeft), of over een andere jeugdhulpaanbieder die betrokken is bij de pleegkind(eren). 
Irma en  Marzia leggen uit wanneer en hoe je een beroep kunt doen op Jeugdstem en tijdens deze workshop kan je ook al met vragen terecht.

2. Hoe doe jij dat nou? (speciale grootouder editie!)
In de week van de pleegzorg staat de ‘kletspraatpot’ centraal voor pleeggrootouders. De dubbele pet die je draagt door én opa of oma én opvoeder te zijn brengt vaak uitdagende situaties met zich mee. Altijd al weleens willen weten van andere pleeggrootouders wat zij meemaken, op weten te lossen, ervaren, lastig vinden, durven, aanpakken, leuk vinden enzovoorts? Een pot vol inspirerende vragen. Uiteraard kan je ook eigen vragen in de pot doen!

3. LHBTQ+ Weet jij eigenlijk hoe het zit?
Wat betekenen die letters nou precies? En hoe zit het met al die andere begrippen zoals genderexpressie en genderidentiteit? Diversiteit drukt zich uit in taal, dus is het fijn om als opvoeder in ieder geval te snappen waar het over gaat! Als je kijkt naar de wereld om ons heen, dan wordt deze, vaak onbewust en automatisch, ingedeeld in man en vrouw. Wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien is tijd- en plaatsgebonden. Zo was het in de middeleeuwen voor mannen bijvoorbeeld heel normaal om op hakken te lopen. In deze workshop wordt de complexiteit van gender en seksualiteit uitgelegd en krijg je tips waarmee je over deze onderwerpen in gesprek kan gaan met jouw (pleeg)kind.

Belangrijke informatie:

Waar: Steck Café Jeugdformaat, Fleminglaan 12 in Rijswijk 
Wanneer: 13 november 2024 
Hoe : 20.00 u: inloop, koffie en wat lekkers
          20.30 u – 21.30 u: workshops naar keuze
          21.30 u – 23.00 u: hapje, drankje en ontmoeting 
Aanmelden: Fijn als je je vooraf aanmeldt


Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.