Traumatische ervaringen
Iedere uithuisplaatsing is een trauma. Ook al is het op dat moment vaak het beste voor het kind. Sommige pleegkinderen hebben daarnaast nog andere traumatische ervaringen meegemaakt. Gelukkig is het mogelijk om te herstellen van een trauma. Of om er mee om te leren gaan. Als pleegouder speel je daar een belangrijke rol in. Kennis over trauma helpt je om je pleegkind beter te begrijpen.
Deze training geeft je onmisbare informatie over de effecten van trauma en praktische handvatten om een kind beter helpen om te gaan met de gevolgen van trauma. Lees meer.
Wat voor jou vanzelfsprekend lijkt in het contact met kinderen, wordt door getraumatiseerde kinderen vaak heel anders ervaren. Het omgaan met deze gevolgen vraagt speciale deskundigheid van opvoeders.Je kunt hierbij extra ondersteuning krijgen met Video Interactie Begeleiding (VIB).
Meer informatie?
In deze module leer je aan de hand van een animatie wat een trauma eigenlijk is en wat jij kan doen om te helpen. Je leert meer over de hersenontwikkeling van kinderen, hoe je trauma bij je pleegkind kan herkennen en hoe je je pleegkind kan steunen. Omdat omgaan met getraumatiseerde kinderen veel van een pleegouder vraagt is het belangrijk ook goed voor jezelf te zorgen. Test hoe goed jij dit doet. Tot slot in deze module veel informatie om verder te lezen over trauma en het herstellen daarvan.
duur: 30 min - 1 uur afhankelijk van het aantal documenten dat je bestudeert.
Ben je pleegouder of gezinshuisouder bij Jeugdformaat? Vraag dan gratis een account aan via het Service Centrum: pleegzorg@jeugdformaat.nl.
Als je eenmaal een account hebt, heb je eveneens toegang tot de 6 andere trainingen die door de Pleegouderacademie van Augeo speciaal zijn ontwikkeld voor pleegzorg. De onderwerpen van deze trainingen zijn:
Hechting en gedrag
Contact met ouders
Verlies en Rouw
Eigen kinderen pleegouders
Trauma
Seksueel gedrag
Samenwerken met ouders met een verstandelijke beperking
Je kan zelf kiezen wanneer je, welke training bekijken wil. Je kan op ieder moment stoppen of switchen tussen trainingen en op een later moment weer verder gaan.
Onverwachte plotselinge uithuisplaatsing is een enorm traumatische ervaring.
Onderstaande film is het verhaal over de uithuisplaatsing van Max, gezien door de ogen van beste vriend Sem wiens vriend Max van het ene op het andere moment van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen.
"Waar is Max? " maakt je bewust van de enorme impact die een plotselinge uithuisplaatsing kan hebben, niet alleen op het kind zelf maar zeker ook op diens directe netwerk of omgeving.
Meer lezen over trauma
- Een klein leven, door Hanya Yanagihara (lees dit artikel)
- Trauma-experts over luchtverkeerstorens en splinters (lees dit artikel)
- Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders, door Leony Coppens en Carina van Kregten.
- Trauma en herstel, Judith Lewis Herman (recensie Trouw)
Columns
- ‘Stoute en lieve poppetjes’: door Ilse Van Landschoot (lees de column)
- Eerste zwemles: door Hanneke (lees de column)