Veilige gehechtheid
De neiging tot hechting is in principe bij elke baby aanwezig. Een baby heeft bijvoorbeeld behoefte aan contact met de omgeving en zoekt uit zichzelf oogcontact. Het reageren van de opvoeder op het oogcontact, is nodig voor de hechting.
Een baby heeft zorg nodig. Van een opvoeder wordt verwacht, dat er wordt gereageerd op de behoefte van de baby. Als een baby huilt, betekent het dat het behoefte heeft aan zorg . Als een opvoeder troost, verschoont en/of eten geeft, ervaart de baby dat opvoeders beschikbaar zijn. Dit noemen we sensitief responsief reageren. Een kind leert hierdoor dat het bij iemand terecht kan, op het moment dat het hulp nodig heeft.
Als een kind deze basisveiligheid ervaart, krijgt het vertrouwen in de opvoeder en in zichzelf. Vanuit deze veilige basis gaat het kind de wereld dan verkennen. (Meer informatie)
Van een opvoeder wordt verwacht het kind te beschermen én het kind de ruimte te geven om te ontdekken.
Als er sprake is van veilige hechting dan durft een kind zich ook af te zetten tegen de opvoeder. Afzetten is nodig voor een kind om zich langzaam los te kunnen maken van zijn opvoeders.
Je kunt weten of een kind veilig gehecht is op basis van het gedrag dat een kind laat zien. Door diagnostiekwordt duidelijk of een kind veilig is gehecht.